Jak udělat zkoušku Cambridge C1 Advanced?

certifikat

Není to zase tak těžké, ale musíte pro to něco udělat.

Tak za prvé. Jste líní, nedisciplinovaní a všechno řešíte na poslední chvíli? Tak zapomeňte na samostudium a rovnou si domluvte lektora. Ne, myslím to vážně. Tohle sami nedáte a týden před zkouškou se zblázníte.

Protože jestli je něco potřeba udělat, abyste uspěli, tak je to právě aktivní studium, disciplína a začít včas.

Aktivní studium

Aktivní studium znamená, že se denně věnujete angličtině.  I kdybyste si měli jen pustit film nebo seriál v angličtině s anglickými titulky, nebo se podívali na několik YouTube videí zaměřených na nějakou konkrétní oblast. Zkouška Advanced je o pokročilé slovní zásoběidiomech, kolokacích (ustálených slovních spojení) a další jazykových libůstkách. A to se přes noc nenaučíte. Stejně tak musíte v angličtině číst, abyste byli zvyklí na dlouhé texty. Ovšem jen to stačit nebude.

Pro Advanced potřebujete mít pevně usazenou pokročilou gramatiku, takže se ve vaší přípravě musí systematicky objevovat cvičení, cvičení, cvičení. A zase cvičení. Předbudoucí čas nebo třetí kondicionál vás pak prostě nemůže zaskočit.

Poslechy

Samostatná kapitola – musíte rozumět, co říká několik lidí různými přízvuky a nejlépe najednou. Musíte si trénovat poslech a odchytávání podstatných informací. Nejlépe opět na modelových cvičeních určených přímo pro Advanced, abyste byli zvyklí na formát zkoušky.

Mluvená část

Pravděpodobně pro většinu lidí na tak pokročilé úrovni relativně nejsnazší částí zkoušky. Ale pozor, ať neztroskotáte na drobných detailech. Například musíte umět dávat prostor svému „partnerovi“. Potřebujete slovní zásobu, se kterou předvedete, jak perfektně dokážete vést dialog, nikoli pouze monolog. Nebo oblíbený popis obrázku v 1 minutě – to je také velmi vhodné si předem dobře nacvičit: jak začít, jaká volit slova, abyste  prvních 15 sekund nedělali pouze eeee . A také budete muset umět bedlivě poslouchat, co říká váš partner, abyste pak byli schopni odpovídat na otázky týkající se jeho popisu obrázků. No není toho vůbec málo a je potřeba se dobře připravit.

A psaní?

Tak to si rozhodně musíte velmi dobře připravit. Plánujete písemnou zkoušku na počítači, anebo papírovou a budete psát S PEREM V RUCE (jste na to zvyklí?)? Potřebujete vědět, jak psát různé formy písemných dokumentů nejenom esej. Jak začít, jak skončit. Potřebujete si natrénovat osnovu a rozsah, protože se vám do textu musí vejít tak akorát  přesně to, co se tam má vejít, jakmile se překročí doporučený počet slov, zkoušející udělá na papíře čáru a co bude pod ní, už ho vlastně nezajímá. U tréninku psaní se určitě vyplatí domluvit si konzultaci se zkušeným rodilým mluvčím.

Takže shrnu to: AKTIVNÍ STUDIUM ZNAMENÁ, ŽE SE MUSÍTE UČIT!

Jestli vás zajímá skutečně detailní průběh zkoušky, doporučuji podívat se na stránky Cambridge English.

Disciplína

Tady je to jednoduché. nejdřív si zjistíte, jak jste na tom. Zkuste si zdarma náš gramatický test C1. Uspěli jste nad 70% ? Tak máte docela šanci se připravit v relativně krátké době. Pokud ne, tak počítejte alespoň se školním rokem aktivního studia (viz výše, že?), ale je možné, že jen neumíte pokročilou gramatiku. Také si můžete zkusit zdarma online test na Cambridge English, anebo velký placený online test od Oxford English Testing (250 Kč), ten je samozřejmě výrazně přesnější,  protože obsahuje i poslechy.

Pro pouhý nácvik strategie, jste-li už „C1 pokročilí“, by vám mohlo stačit pár týdnů poctivého aktivního studia. Projděte a vyzkoušejte si všechny části zkoušky. Opět doporučuji podívat se na stránky Cambridge English a případně vynikající web Flo-Joe .

Slabší povahy ať si naplánují kurz, dodržují docházku a plní domácí úkoly.

Začít včas? ANO!

Začít včas se odvíjí od termínu zkoušky a vašich znalostí. Termíny jsou vypisované různě v průběhu roku ve zkouškových centrech – opět doporučuji oficiální odkaz na Cambridge English.

Kdy se registrovat? Registrace ke zkouškám na počítači končí 2 týdny před datem konání zkoušky a výsledky jsou k dispozici 2-3 týdny po vykonání zkoušek. Registrace ke zkouškám na papírovém formuláři končí 5-6 týdnů před datem konání zkoušky. Výsledky jsou k dispozici 4-6 týdnů po vykonání zkoušek (zdroj cambridgeenglish.org).

Zkouška není naštěstí pro většinu lidí tak levná, abyste si řekli, že vám nevadí, když ji neuděláte.  Proto si před registrací a zaplacením poplatku zkuste minimálně 3-4 celé cvičné testy, abyste měli jistotu, že zkoušku složíte. Samotný den zkoušky vás může stresovat, a tak potřebujete mít trochu navrch.


Jsme tu, abychom Vám pomáhali se studiem jazyků. Kdybyste chtěli s přípravou pomoci, ať už formou skupinového kurzu nebo individuálních konzultací, obraťte se na nás a už něco vymyslíme. Hlavní roli ale hrajete vy a jen vy se musíte ROZHODNOUT, kolik osobního času, vlastní energie a v neposlední řadě financí můžete a chcete do přípravy na zkoušku vložit.

Držíme palce!

Daniela Pechačová a Lexis