Callanova metoda – a to je co?

Callanova metoda

Před 16 lety jsem neměla nejmenší tušení, co je to Callanova metoda. A dnes ji považuji za jeden z velmi efektivních způsobů, jak se rozmluvit v angličtině nebo španělštině, aniž byste se museli přestěhovat na čas do jiné země. Proč ten posun?

Callanova metoda je rozhodně metodou rychlou, přímou, efektivní a v Čechách prakticky neznámou. Nebo známou v různých podobách, které jí byly vtisknuty v průběhu roků méně či více zdařilou imitací.

Jsem přesvědčena o tom, že se jednoduše neví, co to vlastně Callanova metoda je a jak funguje. Musíte si ji totiž vyzkoušet na vlastní kůži. Všechna slova jsou k ničemu, potřebujete zažít alespoň 15 minut, abyste odhadli, zda je pro vás metoda vhodná. Protože dáváte-li přednost větší svobodě nebo improvizaci, pak je pro vás lepší metoda komunikativní. Callanova metoda je něco jako intenzivní kruhový trénink. Není čas na improvizaci. Makáte, makáte. Cílem je „nabrat slovíčkovou hmotu“ a použít ji.

Základem jsou slovíčka použitá ve větách. Ano, jedním z největších potíží, proč lidé nemluví, jsou právě slovíčka. Protože si je nepamatují. Nepamatují si jejich význam nebo s čím se pojí. Callanova metoda vás neustále nutí myslet a rozpomenout se na slovíčka z předchozích lekcí a použít je ve větách. Opakování předchozích slovíček a vět je úplnou esencí Callanovy metody. 13 odstavců zpátky zopakujete a minimálně 3 nové  se naučíte. Další hodinu opět zopakujete 13 odstavců zpět a uděláte alespoň 3 nové. Plus mínus, podle toho, jak zvládáte. A tak stále dokola, postupně jdete vpřed, opakujete a opakujete. Slovíčka se vryjí pod kůži a najednou je máte v hlavě připravené k použití.

A vy se je nebojíte použít.

Proto si za ní stojím, proto již 16 let podporuji tento způsob výuky, protože vidím výsledky. Protože naši studenti Callanovou metodou se nebojí mluvit. To je absolutně nejlepší satisfakce.

Daniela Pechačová, ředitelka JŠ Lexis

Zajímá vás víc? Jak je to s gramatikou? Nebo s psanou podobou? To bude předmětem dalších příspěvků. 🙂